Amerikaanse bulldog

Er zijn twee types Amerikaanse bulldogs. Je hebt het standaard type met een iets langere neus en een slankere bouw. Ook heb je het Johnson type “classic type” welke een korte vierkante snuit heeft en is algemeen breed en gespierd gebouwd is. Dit laatste type gaat onze voorkeur naar uit.

De Amerikaanse bulldog is een zeer stabiele, trotse hond. Van nature is hij zelfbewust en dominant en hij zal de strijd met andere honden niet snel uit de weg gaan. In het gevecht om rang is hij echter niet agressief naar zijn tegenstander: een blik is vaak al voldoende om een andere hond rechtsomkeer te laten maken. Ten opzichte van mensen is de Amerikaanse Bulldog een vriendelijke, innemende hond, die het gezin altijd zal beschermen. Mede om deze reden kunnen Amerikaanse Bulldogs prima met kinderen overweg en zijn ze uitstekend met andere viervoeters te houden. Naast een goede familiehond is de Amerikaanse bulldog een goede werker: een krachtig, uitgebalanceerd zwaargewicht in de klasse van de middelgrote honden. In Nederland en België wordt hij voornamelijk als familiehond gehouden, maar in Amerika wordt hij in allerlei sporten getraind, zoals weight pulling, is bij ons verboden, touwtrekken, waarbij twee honden de beide uiteinden van een touw vast hebben en pakwerk, waarbij de hond de aanvaller alleen mag pakken als deze werkelijk van plan is zijn baas te lijf te gaan. Ook wordt de Amerikaanse bulldog getraind voor de jacht op varkens. Hierbij sluit een groep honden een varken in en zal een van de varkens bij de bek vasthouden, zonder hem te bijten. De jager zal het varken vervolgens van de hond overnemen. Dezelfde procedure geldt voor het vangen of bijeen houden van vee. In afwachting van de jager of veehouder houden de honden de dieren vast bij hun oor of snuit.

De Amerikaanse Bulldog is in eerst instantie niet gefokt voor shows, maar om te werken, wat zijn aparte uiterlijk verklaart. De schofthoogte van reuen varieert tussen de 55 en 70cm en bij teven schommelt deze tussen de 42,5 en 62,5 cm. Reuen hebben hierbij een gewicht dat tussen de 40 en 60 kg ligt en bij teven ligt dit tussen de 30 en 49kg. De borst is diep en breed met gewelfde ribben. De rug is kort en krachtig en de buik is een beetje opgetrokken. De schouders zij gespierd en de nek is tamelijk kort. Het is zijn nek waar de Amerikaanse Bulldog zijn kracht aan dankt en daarom moet deze lang genoeg zijn om een hefboomwerking tot stand te brengen en kort en gespierd genoeg om voldoende kracht uit te kunnen oefenen. De schedel is groot en vierkant. De bovenkant van de kop is vlak, met krachtige spieren en er loopt een karakteristieke rimpel tussen de ogen. Ook de snuit is vierkant, diep en breed en maakt 35 tot 40 procent van de totale grootte van het hooft uit. De neus is zwart met grote, openstaande neusgaten. De ogen zijn bruin en rond en staan ver uit elkaar. De oren mogen staand of hangend zijn. De staart is redelijk dik en krachtig en lang genoeg om tot of voorbij het kniegewricht te reiken. Wanneer de hond beweegt of opgewonden is, wordt de staart boven de rug gedragen en eindigt deze in een lichte krul. De vacht weerspiegelt de gezondheid van de hond. Deze is kort, stug en glanzend, en moet schoon en helder zijn. De gewenste kleur is voor minimaal 50 procent wit, aangevuld met gekleurde vlakken in allerlei bruintinten. Een bruine hond met witte vlekken en een geheel gekleurde hond in een van de bruinvariaties komt ook voor, evenals een totaal witte hond, maar deze heeft vaak problemen met het gehoor.

Rasomschrijving

Oorspronkelijk land van herkomst: Engeland, Amerika
Huidig land van herkomst: Amerika
Oorspronkelijke taak: Veedrijver waak hond
Huidige taak: Gezelschapshond, ideale gezinshond
Gemiddelde schofthoogte: 55-70cm reuen, 42.5-65.5cm teven
Gewicht: 40-60kg reuen 30-50kg teven


Home - www.bulldeco.nl